Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΛ!!




Πραγματοποιήθηκε από τις 14 μέχρι 22 Αυγούστου το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με τίτλο Youth Puzzle of cultures and civilization τον οποίο διοργάνωσε ο Π.Ο. Ερμής Αραδίππου. Η ανταλλαγή νέων εντάσσεται στα πλαίσια του Προγράμματος Νεολαία Σε Δράση του Οργανισμού Νεολαίας και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Νέοι και νέες από τρεις χώρες Κύπρο- Ελλάδα – Βουλγαρία είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από πολιτιστικά θέματα να προβάλλουν τη δική τους κουλτούρα αλλά να μάθουν επίσης και τις κουλτούρες άλλων χωρών. 69 νέοι και νέες, στο σύνολο, συμμετείχαν στο πρόγραμμα ,στόχος του οποίου ήταν η προώθηση της δημιουργίας μια ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από την διαφορετικότητα και την μοναδικότητα του κάθε πολιτισμού και της κάθε κουλτούρας που η κάθε χώρα κουβαλά μαζί της.

Στα πλαίσια του προγράμματος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ήθη και έθιμα της πολιτιστικής τους παράδοσης, παραδοσιακούς χορούς και στολές αλλά και παραδοσιακά εδέσματα των χωρών τους. Παράλληλα, ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος ανταλλαγής που επιτεύχθηκε μέσα από βιωματικά εργαστήρια αλλά και άλλες δραστηριότητες, ήταν η ανάδειξη της διαφορετικότητας του κάθε πολιτισμού ως ένα στοιχείο που μπορεί να συνενώνει τους λαούς της Ευρώπης, δημιουργώντας μια πλουραλιστική και συνάμα ενιαία ευρωπαϊκή ταυτότητα. Φυσικά, επειδή όλα τα παιδιά ανήκαν σε πολιτιστικούς ομίλους η ανταλλαγή ήταν γεμάτη από χορό με αποκορύφωμα την παράσταση όλων των ομίλων στα αναπαυτήρια της ΠΕΟ στα Περβόλια. Οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στην παλιά Λευκωσία, την μόνη μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, στην Αγία Νάπα και στην έδρα του ομίλου στην Αραδίππου. Στην Αραδίππου φιλοξενήθηκαν στο μουσείο λαϊκής τέχνης Κ.Καιμακλιώτη, επισκέφθηκαν την αίθουσα του Ομίλου, όπου ο Δήμαρχος Αραδίππου καλωσόρισε τις αποστολές και χάρισε αναμνηστικά δώρα εκ μέρους του Δήμου ως ένδειξη εκτίμησης και φιλοξενίας. Οι φιλοξενούμενοι νέοι και νέες από την Ελλάδα και την Βουλγαρία περιπλανήθηκαν, επίσης, στο παραδοσιακό κέντρο της κωμόπολης μας μαθαίνοντας από τα μέλη του ομίλου μας ιστορικές πληροφορίες για την Αραδίππου. Το πρόγραμμα τέλειωσε φυσικά με ένα μεγάλο γλέντι και μπόλικο χορό, αναδεικνύοντας παράλληλα και το στόχο του προγράμματος, ότι δηλ. ο πολιτισμός, και ο χορός ως μέσο του, ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης.

Με τα καλύτερα λόγια εκφράστηκαν όλοι συμμετέχοντες για την άρτια συνεργασία και την θερμή φιλοξενία που έτυχαν από τον Π.Ο. Ερμή και ανανέωσαν το ραντεβού τους σε κάποια άλλη χώρα, σε κάποια άλλη στιγμή, για να συνεχίσουν το μεγάλο «παζλ» πολιτισμών και κουλτούρας..!

Δωρόθεος Δωροθεόυ
Αντιπρόεδρος Π.Ο. Ερμής Αραδίππου.

2 σχόλια:

  1. Για όσους άνηκαν στην κατηγορία των τυχερών και βιώσαν αυτή την εμπειρία κέρδισαν πολλά. Ένιωσαν, ενημερώθηκαν, ευαισθητοποιήθηκαν, μοιράστηκαν, δημιούργησαν, έμαθαν, ψυχαγωγήθηκαν, κατανόησαν και κυρίως αγάπησαν περισσότερο την ταυτότητα τους σε συνδιαμό μ' ένα απόλυτο πλέγμα σεβασμού και θαυμασμού για το διαφορετικό. Μπράβο σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή